چرا مدام اشتباهاتمان را تکرار می‌کنیم؟

Collapse
X

• زمان
  • نمایش
پاک کردن همه
new posts
  • MyRavanshenas
    مدیریت

• Jul 2025
    • 76
    • شیراز
    • روان‌شناسی، گرافیک، طبیعت، ماشین سواری
    • روان‌شناس، گرافیست
    • شاد
    • ماهانه
    • هستم

چرا مدام اشتباهاتمان را تکرار می‌کنیم؟

حتماً برات پیش اومده که با خودت بگی: «چرا دوباره همون اشتباه رو کردم؟! مگه دفعه قبل به خودم قول نداده بودم تکرارش نکنم؟» این سؤال یکی از پرتکرارترین دغدغه‌های انسان‌هاست. حقیقت اینه که تکرار اشتباه فقط ضعف اراده یا بی‌توجهی نیست؛ پشت این رفتار دلایل عمیق روان‌شناختی و حتی زیستی وجود داره.

۱. مغز به الگوها عادت می‌کند
    مغز ما طوری طراحی شده که از مسیرهای آشنا لذت می‌بره. وقتی کاری رو بارها انجام می‌دی (حتی اگه اشتباه باشه)، مغزت یه مسیر عصبی براش می‌سازه و دفعه‌های بعد راحت‌تر همون کار رو تکرار می‌کنه. به همین دلیل، تغییر الگو به تلاش و آگاهی بیشتری نیاز داره.

۲. ترس از تغییر
    خیلی وقت‌ها اشتباهاتمون به ما احساس امنیت کاذب میدن. تغییر، هرچقدر هم مثبت باشه، برای ذهن ناشناخته‌ست و ناشناخته یعنی ترس. بنابراین ناخودآگاه، به جای حرکت به سمت تغییر، به اشتباهات آشنا برمی‌گردیم.

۳. خودسرزنشی و چرخه معیوب
    وقتی بعد از اشتباه خودت رو شدیداً سرزنش می‌کنی، احساس بی‌ارزشی و ناامیدی بیشتر میشه. این احساس منفی نه‌تنها به تغییر کمکی نمی‌کنه، بلکه باعث میشه دوباره در همون چرخه گیر بیفتی.

۴. الگوهای تربیتی و گذشته
    خیلی از اشتباهات ریشه در دوران کودکی دارن. اگر در محیطی بزرگ شدی که مثلاً الگوهای ناسالم رابطه‌ای، مالی یا رفتاری وجود داشته، احتمال اینکه همون‌ها رو تکرار کنی زیاده، مگر اینکه آگاهانه جلوی اون چرخه رو بگیری.

۵. نبود مهارت‌های جایگزین
    ما گاهی اشتباهاتمون رو تکرار می‌کنیم چون راه بهتری بلد نیستیم. وقتی نمی‌دونیم در شرایط استرس، غم یا فشار روانی چه واکنشی سالم‌تره، به همون الگوی اشتباه قبلی برمی‌گردیم.

راه‌های رهایی از چرخه تکرار اشتباهات
    • خودآگاهی: قدم اول اینه که بفهمی دقیقاً چه چیزی رو مدام تکرار می‌کنی و چرا.
    • تمرین تغییر کوچک: تغییر بزرگ سخت و دلهره‌آوره، اما تغییرات کوچیک قابل کنترل‌ترن.
    • جایگزینی رفتار سالم: به جای فقط «نه گفتن به اشتباه»، یه رفتار مثبت رو جایگزین کن.
    • درمان و مشاوره روان‌شناسی: گاهی نیاز داریم ریشه‌های عمیق‌تر مثل ترومای گذشته یا الگوهای ناسالم خانوادگی رو با کمک متخصص بررسی کنیم.

جمع‌بندی
    تکرار اشتباهات بخشی از طبیعت انسانه، اما قرار نیست همیشه توی این چرخه بمونیم. با شناخت ریشه‌های روانی و زیستی و یادگیری مهارت‌های جدید، می‌تونیم این دور باطل رو بشکنیم و مسیر تازه‌ای برای رشد و پیشرفت انتخاب کنیم.

لطفا با کمی دقت؛ در انجمنی مناسب سوالاتتون رو مطرح بفرمایید.

لینک حمایت مالی:
    https://zarinp.al/728362
در حال کار...