نیکوتین چیه؟
نیکوتین یه مادهی شیمیاییه که توی برگ گیاه تنباکو پیدا میشه. وقتی سیگار یا ویپ یا قلیون میکشی، نیکوتین خیلی سریع وارد جریان خونت میشه و میره سراغ مغزت.
اونجا کاری میکنه که برای یه مدت کوتاه، حس خوبی بهت دست بده... ولی بهای این حس کوتاهمدت خیلی سنگینه.
💣 چرا نیکوتین خطرناکه؟
🚬 نیکوتین فقط توی سیگار نیست!
خیلیا فکر میکنن فقط سیگار نیکوتین داره، ولی واقعیت اینه که:
❓ اگه کنجکاو شدم امتحانش کنم چی؟
طبیعیه که کنجکاو باشی، مخصوصاً وقتی همهجا تبلیغ میشن یا دوستات ازش استفاده میکنن. ولی قبل از اینکه اولین بار بخوای امتحانش کنی، اینو بدون:
🔻 وابستگی نیکوتین شوخی نیست.
🔻 خیلیا فقط "یه بار برای امتحان" شروع کردن و هنوز نتونستن ولش کنن.
🔻 مغزت الان توی دورهایه که بهراحتی میتونه الگوی اعتیاد رو یاد بگیره.
💬 حرف آخر:
نیکوتین شاید یه حس خوب موقتی بده، ولی در نهایت کنترلت رو ازت میگیره. و تو خیلی بیشتر از اون هستی که بخوای اسیر یه ماده شیمیایی بشی.
نیکوتین یه مادهی شیمیاییه که توی برگ گیاه تنباکو پیدا میشه. وقتی سیگار یا ویپ یا قلیون میکشی، نیکوتین خیلی سریع وارد جریان خونت میشه و میره سراغ مغزت.
اونجا کاری میکنه که برای یه مدت کوتاه، حس خوبی بهت دست بده... ولی بهای این حس کوتاهمدت خیلی سنگینه.
💣 چرا نیکوتین خطرناکه؟
- وابستگی سریع ایجاد میکنه:
نیکوتین باعث ترشح دوپامین میشه؛ همون هورمونی که حس خوب و پاداش میده. مغز خیلی زود یاد میگیره که برای حس خوب، باید دوباره نیکوتین بخواد. این یعنی اعتیاد! - بدونش بیقرار میشی:
اگه چند ساعت از مصرفش بگذره، ممکنه حس عصبیبودن، بیحوصلگی یا حتی افسردگی بیاد سراغت. - مخصوصاً توی سن نوجوانی بدتره:
چون مغز هنوز در حال رشده، نیکوتین میتونه ساختار و عملکرد مغز رو بههم بزنه. تمرکزت کم میشه، حافظهات ضعیف میشه و تصمیمگیریهات اشتباهتر.
🚬 نیکوتین فقط توی سیگار نیست!
خیلیا فکر میکنن فقط سیگار نیکوتین داره، ولی واقعیت اینه که:
- ویپ (vape)
- قلیون
- تنباکوی جویدنی
- پچها یا آدامسهای نیکوتینی
همهشون نیکوتین دارن. حتی اگه "کمخطر" یا "بدون دود" به نظر برسن.
❓ اگه کنجکاو شدم امتحانش کنم چی؟
طبیعیه که کنجکاو باشی، مخصوصاً وقتی همهجا تبلیغ میشن یا دوستات ازش استفاده میکنن. ولی قبل از اینکه اولین بار بخوای امتحانش کنی، اینو بدون:
🔻 وابستگی نیکوتین شوخی نیست.
🔻 خیلیا فقط "یه بار برای امتحان" شروع کردن و هنوز نتونستن ولش کنن.
🔻 مغزت الان توی دورهایه که بهراحتی میتونه الگوی اعتیاد رو یاد بگیره.
💬 حرف آخر:
نیکوتین شاید یه حس خوب موقتی بده، ولی در نهایت کنترلت رو ازت میگیره. و تو خیلی بیشتر از اون هستی که بخوای اسیر یه ماده شیمیایی بشی.